Rugăciunile pentru cei adormiți în Domnul, continuă în Episcopia Caransebeșului în contextul „anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.  Astfel preoții Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord din Protopopiatul Reșița, s-au întrunit vineri 18 iunie 2021 cu o zi înaintea moșilor de vară, în cimitirul din Parohia Duleu, unde în prezența părintelui inspector eparhial Olimpiu Szilaghi și alături de părintele Alin-Emanuel Despău paroh al acestei parohii și Constantin Șodâncă de la parohia Soceni a fost săvârșită o slujbă de parastas prin care s-au înălțat rugăciuni pentru cei ce își dorm somnul de veci în cimitirul din această parohie. La slujba săvârșită în cimitirul parohial au participat și numeroși credincioși ce au adus pomelnice și prinoase pentru cei dragi ai lor trecuți la Domnul.

               A doua parte a întâlnirii s-a desfășurat în cimitirul parohial Soceni unde după tipicul stabilit a fost săvârșită și aici Slujba Parastasului în prezența unui număr foarte mare de credincioși. La finalul slujbelor de parastas părintele consilier a ținut celor prezenți un bogat cuvânt de învățătură despre importanța pomenirii celor mutați în veșnicie la soroacele stabilite de Sfânta Biserică dar și despre cimitirele parohiale unde odihnesc trupurile moșilor și strămoșilor noștri care  au adormit cu gândul la învierea cea de obște cum mărturisește întreaga Biserică în Simbolul de credință. A fost pus accentul și pe faptul că cimitirul este oglinda credinței unei comunități care mărturisește credința în Viața cea veșnică și de aceea este atât de important ca toată comunitatea în frunte cu preoții arondați parohiilor să se îngrijească de cimitire și de morminte prin curățenia periodică care trebuie făcută în aceste locuri de pioasă amintire a celor trecuți la Domnul și prin aceasta văzându-se dragostea pe care le-o mai purtăm înaintașilor noștri.

               Ne rugăm pentru cei trecuți la cele veșnice deoarece nu vedem în moarte sfârșitul vieții omului. Sufletul lor este pe mai departe viu, chiar dacă trupul lor este îngropat și descompus. Așadar, avem credința în nemurirea sufletului, în viețuirea lui după despărțirea de trup. Și să nu uităm că atunci când va rândui Dumnezeu, trupurile acestora vor învia si se vor uni din nou cu sufletul. Ne rugăm pentru cei adormiți pentru că avem convingerea că prin rugăciunile noastre, cei trecuți la cele veșnice vor ajunge într-o stare mai bună decât aceea in care se aflau când au trecut în lumea veșniciei. Cei răposați nu mai pot face nimic pentru ei înșiși, așteaptă rugăciunile noastre. Iar pentru că noi nu știm în ce stare se află sufletele celor care au adormit, ne rugăm pentru toți cei adormiți din veac.

               Ultima parte a întâlnirii cercului pastoral Reșița Nord s-a desfășurat în biserica parohiei Soceni acolo unde a fost susținut un referat cu tema „Practici liturgice la slujba înmormântării – Misiune sau contramisiune în pastorația preotului”, susținut de părintele Daniel Popescu de la Parohia Fârliug, iar apoi părintele Alin-Emanuel Despău a realizat un scurt medalion biografic despre personalitățile ce odihnesc în cimitirul parohiei Duleu.

               După conferință preoții participanți au fost angrenați în ample discuții pe marginea referatului și a personalităților, dar au fost discutate și unele aspecte administrative ce îi privește pe clericii aparținători Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord.

A consemnat,

pr. Emil Crăciun


GALERIE FOTO

Slujbe de pomenire a celor răposați la Parohiile Duleu și Soceni