Vineri, 14 mai 2021,  preoții Cercului pastoral-misionar Reșița Sud sau întâlnit în cadrul proiectului Episcopiei Caransebeșului de a vizita și a sluji în majoritatea cimitirelor din întreaga eparhie pe parcursul acestui an comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.

Slujbele de pomenire au început la ora 10 în Parohia Cuptoare-Secu, unde, datorită vremii nefavorabile, slujba Parastasului a fost săvârșită în biserică, de către pr. Petrică-Ionuț TIMIȘ-POPOVICI – inspector eparhial și de pr.  Andrei Teofil Vâlcu – paroh și pr.  Ionuț Puiu – de la Parohia Secășeni cu filia Calina. Apoi preoții care alcătuiesc Cercul pastoral-misionar au plecat spre localitatea Calina, filie a Parohiei Secășeni, unde s-a săvârșit și aici slujba Parastasului, dar de această dată în cimitirul parohiei, deoarece vremea a frumoasă, aducând bucurie în sufletele celor prezenți pentru că au putut să se roage împreună cu preoții prezenți în locul unde își dorm somnul cel de veci cei dragi ai lor. Pr. Petrică-Ionuț Timiș-Popovici a ținut atât în prima, cât și în cea de a doua parohie, un bogat cuvânt de învățătură, în care a amintit celor prezenți, importanța cimitirului ca loc sacru, dar și dragostea pe care trebuie să o avem de cei trecuți la Domnul.

În continuare, la Căminul sătesc din Calina,  a avut loc o conferință în care a fost prezentată tema „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul: temeiuri patristice”. Referatul a fost prezentat de către pr. Horia Mailat de la Parohia „Sfânta Treime” – Anina Steierdorf.  Cu acest prilej au fost dezbătute problemele întâmpinate în lucrarea pastoral-misionară desfășurată de preoții aparținători Cercului Reșița Sud, precum și alte discuții, atât pe marginea referatului, dar și legate de cimitire și problemele întâmpinate cu acestea.

A consemnat,

pr. Cristian Manole


GALERIE FOTO

 

Slujbe de pomenire a celor adormiți