-
Lansare de carte și recital muzical în Catedrala orașului Bocșa
„Binecuvântat ești, Hristoase, Dumnezeul nostru,
Cela ce preaînțelepți pe pescari ai arătat
trimițându-le lor Duhul Sfânt
Și printr-înșii lumea ai vânat
Iubitorule de oameni, mărire Ție!”
În seara praznicului Sfântului Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Bocșa a avut loc un eveniment inedit: o seară cultural-spirituală dedicată cărții, preoților și tradițiilor românești.
În 26 octombrie 2022 a fost lansat cel de-al doilea volum al cărții „Portrete de preoți și teologi ortodocși din Bocșa de ieri și de azi”, volum apărut recent la Editura TIM din Reșița și poartă semnătura celor doi autori, Gabriela Șerban și pr. Valentin Costea.
Cu doi ani în urmă, în plină pandemie, la subsolul aceleiași biserici se lansa primul volum al acestei cărți, un proiect inițiat în seria „Bocșa – istorie și cultură”, o serie editorială inițiată și realizată sub egida Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” Bocșa, în care au văzut lumina tiparului 59 de titluri.
Cel de-al doilea volum al „Portretelor de preoți și teologi ortodocși din Bocșa de ieri și de azi” a fost tipărit cu binecuvântarea P.S. Lucian, Episcopul Caransebeșului și înmănunchiază 15 medalioane ale unor preoți – de ieri și de azi – care aparțin Bocșei, fie prin slujire, fie prin naștere: Dorel Viorel Cherciu, Alin Chicoș, Daniel Crecan, Iustinian Dalea, Efrem Gogea, Trăilă Gherga, Ioanichie Petrică, Cornel Ișfan Stan, Cristian Gheorghe Manole, Doru Melinescu, Constantin Miloș, Cristian Gabriel Miloș, Nicolae-Ion Petrișor, Gheorghe Ștefan și Ioan Vîșcu.
Volumul a fost prezentat, evident, de autori, dar acestora li s-au alăturat personaje ale cărții, precum și importanți colaboratori: criticul și istoricul literar Gheorghe Jurma, editorul cărții, istoricul dr. Mihai Vișan, pr. dr. Daniel Crecan și prof. dr. Dorel Viorel Cherciu.
A fost o seară a bucuriei, eveniment întregit prin participarea Corului „Laudae” al Bisericii „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom, dirijor prof. Georgiana Ciucur, pricesnele și cântecele interpretate răsunând a sărbătoare în noua Catedrală a orașului Bocșa.
Un eveniment amplu creat de apariția unei cărți!
O sărbătoare a credinței străbune mărturisită prin cântec și cuvânt!
O seară cultural-spirituală inedită la Bocșa!
Iar pentru această sărbătoare se cuvine să mulțumim celor care susțin actul cultural bocșean, apariția de cărți și tipărituri, păstrând și promovând Bocșa frumoasă, cu oamenii ei model, cu faptele lor de cinstire și onoare: primarul orașului Bocșa, dr. Mirel Patriciu Pascu, dimpreună cu membrii Consiliului Local al Orașului Bocșa.
Gabriela Șerban
GALERIE FOTO