Sărbătoarea „Pogorârea Sfântului Duh” (Cincizecimea sau Rusaliile) este o sărbătoare dragă credincioșilor ortodocși, mai ales bocșenilor, deoarece aici există chiar o Biserică Ortodoxă cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” în Bocșa Montană.
Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, împreună cu Biserica „Sf. Nicolae” Bocșa Română, au ales această zi – duminică, 20 iunie 2021 – pentru un eveniment cu multă însemnătate nu doar pentru orașul Bocșa. De Rusalii, cu 5 ani în urmă, se stingea la Cluj unul dintre cei mai dragi și prețuiți fii ai Bocșei, unul dintre cei mai importanți promotori ai istoriei Banatului. Este vorba despre creatorul de școală de istorie, profesorul universitar dr. Nicolae Bocșan (24 septembrie 1947 – 19 iunie 2016), mentorul a numeroase generații de studenți, cercetători și profesori care îi duc, astăzi, mai departe, cu cinste, munca și proiectele, ample teme de cercetare a istoriei moderne în spațiul românesc, cu precădere, în spațiul bănățean.
Prin lucrările sale valoroase, prin viziunea sa de excepție, prin tenacitate și laborioasă muncă de cercetare, profesorul Nicolae Bocșan și-a înscris numele cu slove de aur în Istoria României.
Așadar, după oficierea slujbelor religioase – Sfânta Liturghie și Vecernia – credincioșii prezenți duminică, 20 iunie 2021, în Parcul Pescăruș din Bocșa Română, au fost invitați la un moment dedicat memoriei profesorului Nicolae Bocșan, la cinci ani de la plecarea la cele veșnice.
Cu acest prilej au fost prezentate cele două volume realizate de Gabriela Șerban și Silviu Ferciug In Memoriam prof. univ. dr. Nicolae Bocșan, un volum apărut la editura TIM din Reșița (director Gheorghe Jurma) în anul 2016, la doar 40 de zile de la plecarea „în lumea cea fără de dor” a istoricului, și un volum apărut în anul 2017,„Supremum vale Nicolae Bocșan”, la editura Nepsis din Timișoara, la împlinirea unui an de la despărțirea de ilustrul cercetător.
Ca un minim gest de prețuire și recunoștință a bocșenilor, astăzi, la cinci ani de la dispariția prof. univ. dr. Nicolae Bocșan, cu sprijinul autorităților locale, cele două volume au fost reeditate și, prin ele, adus un omagiu acestui fiu al Bocșei, personalitate marcantă a istoriografiei contemporane și a învățământului românesc.
Despre istoricul Nicolae Bocșan au vorbit pr. dr. Silviu Ferciug, Gabriela Șerban și prof. dr. Dorel Viorel Cherciu.
Prezenți la eveniment au fost prieteni și apropiați ai profesorului Bocșan, foști elevi și studenți, rude apropiate și mai îndepărtate, viceprimarul interimar al orașului Bocșa, dr. Mirel P. Pascu, fost student al prof. Bocșan, precum și soția Dana Bocșan și Corina, fiica, sosite de la Cluj pentru acest moment dedicat omului Nicolae Bocșan. Sâmbătă, 19 iunie 2021, la Biserica „Sf. Nicolae” din Bocșa Română a fost oficiată, în prezența familiei, și o slujbă de pomenire a prof. Nicolae Bocșan, la cinci ani de la moarte.
După lansarea celor două cărți și amintirea personalității lui Nicolae Bocșan, credincioșii prezenți în Parcul Pescăruș au fost invitați la miruit și au primit ramuri de tei și snopi de grâu și, evident, au fost invitați să rămână în continuare pentru finalizarea evenimentului pregătit de Sfintele Rusalii la Bocșa Română.
Finalul a constat într-un program artistic prezentat de Ansamblul „Bocșana” coordonat de instructorii Ilia Ciurcea și Tavi Peptenar.
Așadar, Sărbătoarea Rusaliilor la Bocșa s-a desfășurat sub semnul recunoașterii valorilor locale – astăzi, istoricul Nicolae Bocșan – și al recunoștinței aduse memoriei acestuia!
A consemnat,
Gabriela Șerban
GALERIE FOTO