„Dumnezeu l-a creat așadar pe om, luând o parte din pământul de curând plăsmuit, căruia i-a dat o parte din Sine, suflarea Sa, Duhul cel nedespărțit de Sine.”

 Sf. Grigorie Teologul

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului și prin purtarea de grijă a părintelui Gheorghe Șuveți – protopopul Reșiței și parohul acestei sfinte biserici, s-au derulat, un pic diferit față de anii precedenți, dată fiind situația actuală cu pandemia de la nivel mondial, o serie de activități în perioada 02-09 noiembrie 2020.

Astfel, miercuri seara, în prezența preoților slujitori, am avut ca invitați pe părintele Valentin Costea din Bocșa Română de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și doamna Gabriela Șerban – directoarea Bibliotecii „Tata Oancea” din Bocșa Vasiova. Astfel, după slujba vecerniei, a avut loc lansarea cărții „Portrete de preoți și teologi ortodocși din Bocșa de ieri și de azi” de la Editura TIM Reșița, avându-i ca autori pe cei doi invitați din Bocșa. Printre invitați s-au numărat și doamna  Ada D. Cruceanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Timișoara, din anul 1992; Gheorghe Jurma, autorul dicționarului personalităților culturale din Caraș-Severin, Dana Antoaneta Bălănescu, doctor în istorie, specialitate numismatică, Erwin Josef Ţigla, promotor al culturii germane în România și Banatul Montan, editor, bibliotecar, membru al Uniunii Scriitorilor din România dar și domnul Costel Simedrea, poet reșițean autor a 12 volume de poezie, de un lirism aparte și muzicalitate deosebită. Lumea a fost captivată să audă cum au descris fiecare în parte din cei enumerați mai sus cartea amintită.

Vineri seara, după împreună-slujirea cu părintele ieromonah Filotei Gherman de la Schitul Bogâltin, acesta a ținut o foarte frumoasă predică în care a amintit că bunii credincioși ai acestei parohii se bucură duhovnicește chiar în mijlocul orașului. A relatat cu mult patos și câteva pilde și întâmplări la fel de actuale. A subliniat faptul că omul modern nu mai trăiește cu bucuria vieții ci cu frica morții, în totală opoziție față de creștinismul primar. A dat prin cuvântul său de învățătură, multe motive de introspecție tuturor. Sâmbătă dimineața s-a săvârșit pomenirea de obște a celor adormiți urmând ca seara să fim prezenți în număr mare la Privegherea făcută în ajun de Praznic.

În ziua praznicului ce s-a nimerit în acest an chiar în sfânta zi a duminicii, pe lângă preoții slujitori, am avut ca invitați și pe părintele Emil Crăciun de la biserica „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” din Govândari dar și pe părintele Daniel Țăpîrdea de la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din cartierul Moroasa-Luncă. Acesta din urmă ne-a ținut și un frumos cuvânt de învățătură despre Evanghelia zilei dar și despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii bisericii. La final, Părintele Protopop a mulțumit invitaților, bunilor credincioși care, și în condiții de restricții, au ajutat biserica nu doar prin prezența lor pentru buna desfășurare a evenimentelor. De asemenea celor prezenți li s-au împărțit pliante cu câteva cuvinte legate de nașii de Botez dar și cei de cununie: cum trebuie să fie ei și ce rol important joacă dar și merinde bune pentru marcarea solemnității evenimentului. A doua zi de praznic, după săvârșirea vecerniei cu Litie în seara praznicului, s-a săvârșit din nou Sfânta Liturghie continuată cu un Parastas de pomenire a ctitorilor bisericii care în curând va împlini 150 de ani de la prima târnosire.

Toate aceste evenimente marchează frumusețea și solemnitatea hramului bisericii noastre ce are ca ocrotitori pe mai marii puterilor cerești – Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

A consemnat,

pr. Florin Cosmin Cosma


GALERIE FOTO

« of 2 »
Săptămâna duhovnicească la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Reșița