La începutul anului 2021, orașul Bocșa a împlinit 60 de ani!
Starea de pandemie și criza administrativă în care s-a aflat orașul au împiedicat autoritățile locale să gândească un program amplu și complex pentru o sărbătoare dedicată acestui prilej. Și totuși, relaxarea din ultima perioadă, precum și intrarea în normalitate prin alegeri parțiale și instalarea unui edil șef, au făcut posibilă o sărbătoare intitulată Zilele Orașului Bocșa, cu prilejul Hramului Mănăstirii „Sf. Ilie” de la Izvor, cunoscut fiind faptul că Sf. Ilie este declarat oficial patronul spiritual al orașului Bocșa.
Așadar, împlinirea celor 60 de ani ai orașului Bocșa va fi marcată prin câteva evenimente cultural-spirituale pe parcursul celor șase luni câte au mai rămas din acest an.
Seria acestor evenimente aflate sub semnul celor 60 de ani de oraș Bocșa a fost deschisă de un proiect amplu cultural-spiritual intitulat Zilele Orașului Bocșa, proiect desfășurat în perioada 19 – 24 iulie 2021în organizarea Primăriei și Consiliului Local Bocșa, Mănăstirea „Sf. Ilie”, Casa Orășenească de Cultură și Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa.
Luni, 19 iulie 2021, începând cu orele 18.00, la Mănăstirea „Sf. Ilie” de la Izvor s-au desfășurat slujbele specifice sărbătorii religioase oficiate de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, aflat în fruntea unui sobor de preoți vrednici veniți, de aproape sau de mai departe, pentru această frumoasă și tradițională sărbătoare a Vasiovei.
Începând cu orele 20.00, pe scena Casei Orășenești de Cultură din Bocșa au urcat tineri actori din capitală prezentând piesa „Unchiul Vania” de A. P. Cehov, în regia cunoscutei Tania Filip, la inițiativa și invitația actorului bocșean Alexandru Moldovan. O sală arhiplină și aplauze acordate cu generozitate de publicul bocșean au asigurat succesul și au confirmat talentul tinerilor absolvenți de UNATC București.
Marți, 20 iulie 2021, după Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian dimpreună cu un sobor de preoți, a urmat o agapă frățească, iar ziua s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară.
Începând cu orele 19.00, pe scena amenajată în fața Primăriei Orașului Bocșa, corpul B, din Bocșa Română, moderatorul Dan Liuț, directorul Casei Orășenești de Cultură, alături de primarul Mirel Patriciu Pascu, au dat startul spectacolului artistic organizat cu acest prilej.
Programul muzical din cadrul Zilelor Orașului Bocșa la 60 de ani de la înființare a debutat cu un excelent spectacol artistic oferit de talentații dansatori ai Ansamblului „Bocșana” instruiți de coregafii Ilia Ciurcea și Tavi Peptenar.
Apoi, pe scena bocșeană au urcat nume sonore din arealul folcloric bănățean: Petrică Popovici, Ioan Surdu, Vanesa Jarja, Mela Ianoșevici, Cosmin Popa, Schwartz Boban, Cosmin Dema și Gabi Iorga, artiști care, prin talent și excepțională interpretare, au oferit publicului bocșean o seară de neuitat!
Zilele Orașului Bocșa și sărbătoarea celor 60 de ani de Oraș Bocșa vor continua cu alte evenimente cultural-spirituale desfășurate până la finele anului 2021.
Iar următorul eveniment va fi cel de sâmbătă, 24 iulie 2021, începând cu orele 19.00, în Cariera de piatră de la Bocșa Izvor, „Concert de muzică vieneză” susținut de Art Kammerorchester alături de artiști ai Operei Naționale Române Timișoara: Crina Vezentan, soprană; Dan Pataca, bariton; Corina Murgu, vioară; Alina Mihai și Alin Radu, balerini. Moderator: Cristian Rudic.
Apoi vom marca cei 60 de ani de oraș Bocșa printr-un Festival de Film, ediția I, proiect inițiat de regizorul Ioan Cărmăzan, coordonat de Ioan Cojocariu și moderat de Gabriela Șerban, un eveniment derulat în perioada 9 – 15 august 2021 în Parcul „Pescăruș” din Bocșa Română și Insula „Paradis” din Bocșa Montană, zona „Izvor”.
Ca o curiozitate, vreau să observ o coincidență: în anul 2011, când orașul Bocșa împlinea 50 de ani de la înființare, primarul de la acea vreme – Mirel Patriciu Pascu – a organizat o Zi a Orașului cuprinzând: o întâlnire a „fiilor satului” în sala de ședințe a Consiliului Local Bocșa, o sală elegantă, recent renovată și inaugurată cu acest prilej, participând bocșeni de pretutindeni; o lansare de carte a scriitorului Vasile Bogdan – „Bocșa din inimă” vol. 3 -; un spectacol de colinde susținut de elevii școlilor bocșene, de Corul „Armonia” din Bocșa Română precum și de cunoscutul interpret de muzică folk Victor Socaciu; un spectacol susținut de Cătălin Stepa, Daggu Project și Liviu Fodor feat Mona; iar, alături de muzică populară și muzică ușoară, pe scena Casei de Cultură din Bocșa au urcat tineri actori din București, însoțiți de îndrăgita actriță Rodica Popescu Bitănescu, prezentând o savuroasă piesă de teatru.
Iată că, după zece ani, același primar – Mirel Patriciu Pascu – are onoarea să marcheze vârsta de 60 de ani ai orașului Bocșa. Zilele de sărbătoare prilejuite de Hramul Mănăstirii „Sf. Ilie” de la Izvor pot însemna un început, iar următoarele evenimente vor confirma tinerețea fără bătrânețe a orașului Bocșa.
La mulți ani, Bocșă dragă! Să înflorești și să ne uimești prin frumusețe în fiecare zi!
A consemnat,
Gabriela Șerban
GALERIE FOTO