Duminică, 15 august 2021, zi de mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox, în cadrul evenimentelor prilejuite de aniversarea celor 60 de ani ai orașului Bocșa a fost cuprinsă și Sfânta Sărbătoare a „Adormirii Maicii Domnului”, preotul dr. Daniel Crecan săvârșind Sf. Liturghie pe Insula „Paradis” din zona „Izvor”, prin încredințarea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului.
De asemenea, un sobor de preoți bocșeni au oficiat o slujbă de sfințire a locului, precum și a Troiței recent restaurată, aflată în zona Bocșa „Izvor”, lângă Aleea cu tei și Insula „Paradis”.
În seara de duminică, 15 august 2021, s-a încheiat cea dintâi ediție a Festivalului de Film de la Bocșa cu un spectacol reușit de muzică folk susținut de reșițenii Cristi Iakab, Cristi Melcher, Marcel Colcer, Zoltan Buidoșo și Dorian Ianoș, iar invitatul special al acestei seri a fost actorul și regizorul bocșean Dan Mirea, managerul Teatrului DA din Reșița.
Alături de primarul orașului Bocșa, Mirel Patriciu Pascu, și moderatorul festivalului, Gabriela Șerban, actorul și regizorul Dan Mirea a încheiat această primă ediție a Festivalului de Film de la Bocșa adresând publicului, prezent în număr foarte mare, cuvinte alese și cu pricepere ticluite.
George Călinescu vorbea în 1932 despre cea de-a șaptea artă emițând câteva „formulări călinesciene” despre film, iar una dintre acestea se referă la emoția cinematografică pe care scriitorul o descrie ca fiind de natură poetică: „Filmul înrâurește, asemenea poemului, printr-un ritm lent, prin asociere de imagini, desfășurată într-o succesiune de stări emotive, adică prin sugestie.”
Despre această „emoție de natură poetică” stârnită de magia celei de-a șaptea arte au vorbit toți invitații Festivalului de Film de la Bocșa desfășurat în perioada 9 – 15 august 2021: actorul Florin Ionescu, poeta Liubița Raichici, regizorul Ioan Cărmăzan, publicistul Adalbert Gyuriș, jurnalistul Anca Marilena Bica Bălălău, actorul Alexandru Moldovan și actorul Dan Mirea.
De asemenea, alături de acești invitați speciali, la Festivalul de Film de la Bocșa au mai fost prezenți scriitori și artiști care s-au bucurat de mirificul spațiu bocșean, de Insula „Paradis” și Aleea cu tei, de expoziția de carte organizată la sediul Bibliotecii „Tata Oancea” pe tema „Filmul și metafora”, între aceștia fiind: scriitoarea Nina Ceranu (Timișoara), scriitoarea Silvia C. Negru (Timișoara), scriitoarea Manolita Dragomir-Filimonescu (Timișoara), managerul cultural Ioan Cojocariu (Caransebeș), regizorul Ioan Cărmăzan (București) și interpreta Valeria Arnăutu (București).
Timp de o săptămână, orașul Bocșa a fost în sărbătoare! O sărbătoare culturală prilejuită de aniversarea celor 60 de ani împliniți, 60 de ani în care orașul Bocșa învață să renască în fiecare zi!
Iar pentru buna desfășurare a evenimentelor pe parcursul unei săptămâni întregi, pentru inițierea Festivalului de Film de la Bocșa – eveniment care se alătură proiectului Festivalul de Film Banatul Montan, aflat la cea de-a V-a ediție și organizat și în alte localități ale județului Caraș-Severin – se cuvin mulțumiri unor oameni care au muncit și s-au străduit în această perioadă ca Orașul Bocșa, la 60 de ani, să fie așezat pe harta culturală a Banatului și la secțiunea artă cinematografică și film: inițiatorului proiectului, regizorul dr. Ioan Cărmăzan, coordonatorului proiectului, dr. Ioan Cojocariu, specialistului în sunet și sonorizare, Mircea Rămneanțu, preotului dr. Daniel Crecan, colegului Dan Liuț, colegilor de la Secția de Gospodărie a Orașului Bocșa, colegilor de la Poliția Locală, Poliția Națională și Jandarmi și, nu în ultimul rând, primarului dr. Mirel Patriciu Pascu, omul care a înfrumusețat Orașul atât în plan cultural, cât și în plan turistic și administrativ!
Mulțumirile mele se îndreaptă și către Prea Onoratul Părinte Protopop, Gheorghe Șuveți, al cărui ajutor a fost esențial pentru buna desfășurare a evenimentelor din dimineața zilei de 15 august, și alese mulțumiri îndrept spre ierarhul nostru drag și neobosit, Preasfințitul Părinte Lucian, care întotdeauna ne este aproape, iar binecuvântările sale ne sunt balsam pentru suflet!
Mulțumesc tuturor colegilor din presă, care ne-au fost alături pe parcursul acestui maraton cultural și mulțumesc tuturor participanților care s-au bucurat alături de noi fie vizionând filmele, fie ascultând invitații noștri speciali, fie dansând, cântând sau doar plimbându-se în mirificul spațiu reamenajat de primarul Mirel Pascu și repus în valoare, amintind de promenada perioadei interbelice bocșene.
La mulți ani, Bocșa, și la multe proiecte! Fie să înflorești sub ochii noștri și ai prietenilor noștri! La mulți ani tuturor celor care vă veți bucura de frumusețile Bocșei!
A consemnat,
Gabriela Șerban
GALERIE FOTO