Bocșa a fost pentru o zi capitala culturală a Banatului Montan!” consemna pe rețelele de socializare unul dintre participanții la evenimentul din 9 Mai 2022 de la Bocșa, distinsul domn Bogdan Andrei Mihele din Reșița. Și domnia sa avea dreptate!

Luni, 9 Mai 2022, în sala de festivități a Primăriei Orașului Bocșa, s-a desfășurat un eveniment special, cu oameni speciali, un eveniment la care au participat invitați din oraș și din alte localități, pentru a fi martorii unor întâmplări frumoase, de ținută și de excelență.

În această zi cu importante semnificații istorice, a avut loc și festivitatea  de înmânare a Titlului de Cetățean de Onoare unor personalități care aparțin orașului Bocșa sau care, prin activitatea desfășurată de-a lungul vremii, au adus onoare și au promovat această frumoasă localitate din Banatul Montan.

Evenimentul a debutat cu intonarea celor două imnuri – Imnul Europei și Imnul României – în interpretarea maiestuoasă a drei. Dariana Cocora de la Liceul de Artă „Sabin Păuța” din Reșița, însoțită și îndrumată de dna. prof. Cornelia Balogh-Remelei.

Apoi, elevi ai Liceului Teoretic „Tata Oancea” Bocșa, însoțiți de dir. Dragoș Vasile și îndrumați de prof. dr. Liana Ferciug, au susținut un recital de poezie dedicat Zilei Europei, dedicat României într-o Europă unită: Amelia Belgea (creații proprii), Silviana Maria Ferciug și Bianca Mură. Fiind și voluntare ale Centrului Catehetic „Sf. Stelian” Bocșa Română, domnișoarele l-au avut alături și pe preotul paroh dr. Silviu Ferciug.

După aceste încântătoare momente artistice, primarul orașului Bocșa, dr. Mirel Patriciu Pascu, a făcut trecerea la momentul ceremonios al înmânării Titlului de Cetățean de Onoare al Orașului Bocșa domnilor: Erwin Josef Țigla, bibliotecar, scriitor, editor și important promotor cultural; Gheorghe Jurma, scriitor, editor și important critic și istoric literar; Titus Emil Suciu, profesor și scriitor; iar post-mortem: sportivului pugilist Ioan Mocanu și artistului plastic Viorel Coțoiu.

Au fost clipe de vădită emoție, atât din partea organizatorilor, cât și a participanților veniți în număr impresionant pentru a le fi alături celor omagiați și cinstiți de către orașul Bocșa.

„Ieri, 9 Mai 2022, într-o zi de sărbătoare, o zi cu semnificații diverse, am avut onoranta misiune de a înmâna Titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Bocșa, în semn de recunoaștere și prețuire a activității desfășurată, de-a lungul vremii, pentru promovarea orașului, aducând onoare și contribuind la ridicarea nivelului cultural, artistic și sportiv al urbei noastre, unor personalități care fac cinste întregului Banat și nu numai: scriitorilor și editorilor Gheorghe Jurma, Erwin Josef Țigla și Titus Emil Suciu, iar, post-mortem, sportivului Ioan Mocanu și artistului plastic Viorel Coțoiu.

A fost o zi plină, bogată cultural-artistic, pentru care deoresc să mulțumesc cadrelor didactice implicate, precum și talentatelor eleve de la Liceul Teoretic „Tata Oancea” din Bocșa (Silviana Maria Ferciug, Amelia Belgea, Bianca Mură) și de la Liceul de Artă „Sabin Păuța” din Reșița (Dariana Cocora însoțită de dna. prof. Cornelia Balogh-Remelei).

Mulțumesc, de asemenea colegilor de la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” pentru organizare și tuturor participanților veniți de aproape sau de mai departe. Sperăm că am fost gazde bune.

Felicit, încă o dată, deținătorii Titlului de Cetățean de Onoare al Orașului Bocșa și sunt convins că vom avea o bună și fructuoasă colaborare!

Doamne ajută, să fim sănătoși, cu pace și înțelegere!” consemna pe blogul său primarul orașului Bocșa, dr. Mirel Patriciu Pascu.

Așadar, în ziua de 9 mai 2022, Bocșa a fost într-un fel „capitala culturală a Banatului Montan”, reușind să adune scriitori și artiști, oameni de seamă și personalități din întreg Banatul, pentru a sărbători valori ale Bocșei de ieri, dar, mai ales, de azi, și, cu siguranță, această zi va rămâne înscrisă cu litere de aur în cartea de onoare a acestui mic „burg” multicultural și multiconfesional, constituind o veritabilă pagină de istorie locală.

A consemnat,

Gabriela Șerban


GALERIE FOTO

De Ziua Europei, orașul Bocșa a fost în sărbătoare!