Miercuri, 30 septembrie 2020, în curtea Bibliotecii Germane „Alexander Tietz” din Reșița a avut loc un eveniment de suflet dedicat artei și istoriei Banatului Montan.

În cadrul evenimentului au fost aduse în atenție personalități precum Georg Hromadka și Karl Ludwig Lupșiasca printr-o expoziție documentară; a fost redescoperită frumusețea culorilor printr-o expoziție de artă a pictorului amator Busuioc Petraru din Anina; pe final, publicul prezent a „călătorit” în timp reamintindu-și istoria industrială bocșeană, și nu numai, prin prezentarea volumului „Istorie și administrație la Bocșa multiseculară. Itinerariul metalurgiei bocșene la tricentenar”, ediția a III-a, revăzută și adăugită, volum realizat de prof. dr. Mihai Vișan și pr. dr. Daniel Crecan, apărut în 2019 la editura timișoreană „David Press Print”.

Despre carte și autori au vorbit Erwin Josef Țigla și Gabriela Șerban, dar deosebit de interesante și frumoase au fost cuvintele autorilor, care au punctat succint și la subiect fiecare capitol al acestei cărți-document.

Pentru istoricul Mihai Vișan „întâmplarea” din 30 septembrie a fost una de bucurie, prilejuindu-i întâlnirea cu prieteni și colaboratori reșițeni; pentru preotul Daniel Crecan a fost, de asemenea, un eveniment de satisfacție, marcând cei doi ani împliniți de la instalarea ca preot în parohia Bocșa Vasiova.

Ambii autori sunt cunoscuți publicului cărășean ca doi meticuloși cercetători, ca importanți oameni de cultură, care promovează și cinstesc oameni și fapte de seamă din acest Banat multicultural și multietnic. Preotul dr. Daniel Crecan propovăduiește cultura și actul cultural nu doar prin scris și activități diverse, ci și în biserică, acolo unde slujește cu smerenie, precum și în mijlocul tinerilor pe care-i păstorește în cadrul Centrului Catehetic „Vasiova”; istoricul Mihai Vișan a desfășurat de-a lungul vremii și încă desfășoară, sub diverse forme, o importantă activitate educațională, pe lângă faptul că se apleacă cu acribie asupra cercetării unor date și informații istorice și culturale pentru elaborarea unor lucrări de referință în ceea ce privește istoria locului.

Între volumele semnate de prof. dr. Mihai Vișan, unele în colaborare cu pr.dr. Daniel Crecan, amintim următoarele:

Fiinţă şi fiinţare valorică. Reşiţa. Modus P.H. 2000; Despre naţionalism şi extrema dreaptă românească. Reşiţa. Modus P.H. 2001; Antonescu şi Legiunea. Reşiţa. Timpul. 2002; De la Războiul de independenţă la Marea Unire (volum colectiv). Reşiţa. Universitatea „Eftimie Murgu”. 2003; Naţionalism şi antisemitism interbelic românesc. Bucureşti. Paco. 2003; Puterea, administraţia şi dreapta românească interbelică (coautor). Alba Iulia. Altip. 2005; Evoluţia administraţiei publice antebelice şi interbelice româneşti  (coautor). Timişoara. Mirton. 2008; Spiritul locului şi administraţia Banatului de la 1867 până în interbelic. Timişoara. Mirton. 2010; Demografie. Mişcarea populaţiei în România postdecembristă. Timişoara. Mirton. 2010; Bocşa – istorie şi adevăr. Centenarul electrificării.(coautor). Timişoara. Mirton. 2011; Istorie şi administraţie la Bocşa multiseculară (coautor). Timişoara. Mirton. 2011; Educaţie şi învăţământ. Repere filozofico-pedagogice (coautor). Timişoara. Mirton. 2012; O perspectivă istorică asupra economiei în spațiul românesc (coautor). București: Editura Didactică și Pedagogică, 2015; Mihail Gașpar – un corifeu al culturii bănățene (coautor). Timișoara: David Press Print, 2016; Biserică și comunitate în Protopopiatul Bocșei (1892 – 1950) (coautor). Timișoara: David Press Print, 2018; Istorie şi administraţie la Bocşa multiseculară. Itinerarul metalurgiei bocșene la tricentenar. (coautor). Timişoara. David Print Press. 2019.

Evenimentul din 30 septembrie 2020 a fost organizat de Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin (manager Clara Maria Constantin), în parteneriat cu Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa (manager Gabriela Șerban), la inițiativa Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin și a Asociației Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița (președinte Erwin Josef Țigla), iar „coloana sonoră” a evenimentului a fost asigurată de Lucian Duca.

A consemnat,

Gabriela Șerban


Artă și istorie la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița