La invitația părintelui duhovnic, Protosinghel Ieromonah  dr. Ioanichie, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa, în parteneriat cu Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor” Vasiova, au organizat duminică, 5 iunie 2022, o expoziție de sculptură, care poartă semnătura cunoscutului artist George Molin.

Vernisajul expoziției s-a desfășurat după Sfânta Liturghie și a fost găzduit de Paraclisul interior al Mănăstirii vasiovene.

Ținând cont de prezența numeroasă, putem afirma că evenimentul a fost unul așteptat și bine primit de către credincioșii apropiați acestui important lăcaș de credință și cultură, artă și civilizație. Pentru că, trebuie să precizăm, duhovnicul acestei mănăstiri, Protosinghel Ieromonah dr. Ioanichie Petrică, este unul dintre erudiții orașului Bocșa, care a reușit, de-a lungul vremii,  să adune în acest mirific colțișor de Rai adevărate „comori” cultural-spirituale: de la carte rară, la opere de artă; de la importanți scriitori, la compozitori și artiști de seamă! Iar evenimentele inițiate de către acest duhovnic-cărturar și găzduite în acest loc de poveste sunt dintre cele mai frumoase, complexe și diversificate!

Iată că, în această caldă și senină duminică a Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, dar și în ziua în care românii își sărbătoresc dascălii (Ziua învățătorului), părintele Ioanichie a propus bocșenilor (și nu numai!) o picătură de cultură și artă!

De astă dată a fost invitat sculptorul bănățean George Molin de la Ticvaniu Mic, care a adus 70 de lucrări, sculptură în lemn, pe teme generoase și diverse, participanții la vernisaj putând admira lucrări complexe reprezentând fie chipuri de sfinți, chipuri de eroi, scene religioase, fie  artă naivă, simboluri mitologice, figuri inspirate din basme sau din universul țăranului român. Toate acestea șlefuite în lemn cu răbdare, meticulozitate și talent de către artistul George Molin.

Despre artist și lucrările sale au vorbit: Protos. Ierom. Dr. Ioanichie, moderatorul Gabriela Șerban, dr. Mirel Patriciu Pascu, primarul orașului Bocșa, artist plastic Viorica Ana Farkaș și cărturarul Gheorghe Jurma.

Cu toții au avut cuvinte de laudă la adresa inițiatorului și artistului, dar pentru cercetătorul Gheorghe Jurma acest eveniment a fost unul deosebit de important prin întâlnirea cu artistul George Molin și lucrările sale.

În anul 2012, în urma unor cercetări și studii, Gheorghe Jurma dedica o carte familiei Molin, celor patru fii ai învățătorului Sava Molin (1865-1948) din Cârnecea: Romulus S. Molin (1886-1946), Cornel Molin (1888 – 1948), Gheorghe Molin (1892 – 1976) și Virgil Molin (1898 – 1968), personalități culturale ale Caraș-Severinului cu importante contribuții în gazetărie, tipar, grafică românească, istoria și cultura Banatului ori alte domenii.[1]

Iată că, pentru cercetătorul Gheorghe Jurma, vernisajul propus de părintele Ioanichie în data de 5 iunie 2022 și întâlnirea cu sculptorul George Molin,  s-au dovedit a fi  întâmplări deosebit de importante, deoarece a putut cunoaște un descendent al familiei Molineștilor, propunându-și, împreună, o nouă carte dedicată acestei familii atât de înzestrată de Dumnezeu cu talent și măiestrie!

Sculptorul George Molin este pensionar, trăiește la Ticvaniu Mic, județul Caraș-Severin, coordonează Cercul de sculptură în lemn „Jacob Naubauer” din cadrul Forumului Democratic al Germanilor Caraș-Severin și răspândește în jurul său frumusețe și talent.

Jacob Neubauer (1922- 2001) a fost unul dintre reprezentanții de seamă ai etniei germane din Banatul de Munte și a fost fondator al cercului de sculptură în lemn de pe lângă Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, cerc preluat, după decesul inițiatorului, în 2001, de discipolul său – George Molin.

 Din anul 2007, în semn de respect, cercul poartă numele ”Jacob Neubauer” și adună în componența sa oameni talentați și creativi, dornici să împărtășescă valori artistice.

La vernisajul din 5 iunie 2022 de la Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor” Vasiova au participat, alături de credincioși ai locului, și elevi sau colaboratori ai lui George Molin, artistul care a reușit să cucerească publicul prin căldura și lumina pe care le emană, prin sinceritatea sa și măiestria artistică!

Un eveniment care s-a încadrat exemplar în acest spațiu al Mănăstirii „Sf. Ilie de la Izvor” Vasiova!

[1] Gheorghe Jurma. Molineștii. Reșița: Editura TIM, 2012 (Personalități culturale din Caraș-Severin)

A consemnat,

Gabriela Șerban


GALERIE FOTO

Artă și credință la Mănăstirea „Sf. Ilie de la Izvor” Vasiova